Книги

10 януари 2017 г.

Загреб - Короната на Хърватска


     Столицата на Хърватия - Загреб е уникален, красив и космополитен  град,  запазил традициите на миналото и носещ духа на бъдещето.  Границата между Балканите и Запада - така някои хора наричат Загреб. В града се  усеща атмосферата на Балканите, но в същото време той е чист, уреден и спокоен, досущ като Виена и Берлин и по нищо не отстъпва на красотата им. Момента, в който стъпих в града, усетих, че това е едно от онези места, на които ще искам да се връщам отново и отново и което колкото и да обикалям, никога няма да опозная напълно.
     Градът е разделен на две части - горна и долна, които се срещат около площад Йелачич. Ако търсите спокойно, тихо, живописно местенце, което да ви върне в миналото, то Горния град  е вашето място. Разходката си в него, започнете от сградата на парламента и църквата "Свети Марк". Двете сгради са красиви и уникални и определено си заслужава да се видят.
(Цветните плочки на покрива формират гербовете на Хърватия, Далмация,Славония и Загреб)

Не по-малко интересна и красива е  катедралата  „Света Богородица”, която също се намира в Горния град. Това е завладяваща барокова сграда, издигаща се над малък площад, която те кара да се чувстваш нищожен, безсилен пред величието ѝ.


      Други места, които задължително трябва да посетите, са кулата Лотршак, живописния парк "Максимир" и Ботаническата градина .В близост до Загреб се намира и крепостта „Медведград”, а ако сте любител на музеите, то задължително трябва да разгледате музея  „Мимара”, в който се съхраняват произведения на изкуството от различни места и периоди, археологическия музей и музея на съвременното изкуството, както и ексцентричния и интересен музей на разбитите сърца.
     Не пропускайте и да се разходите съвсем безцелно или да се порадвате на нощния живот. Центърът на Загреб е спокоен и има уникална атмосфера, на всяка крачка може да видите малки и уютни книжарници, пекарни и ресторантчета, забързани мъже с костюми и майки, спокойно тикащи количките си, изкушаващи магазини и сладкарници.  Града е известен  и с нощните си клубове,  с алтернативна и рок музика,така че независимо от възрастта или интересите ви, непременно трябва да се потопите в магията на Загреб – градът, в който аз самата се влюбих.

     А  докато сте там не забравяйте да опитате и  хървастката кухня. Идеален за закуска и широко разпространен в Загреб е бурека. Наподобява българската баница и се приготвя както със сирене, така и с пилешко. Може да бъде открит навсякъде, като най- популярните вериги пекарни са Baš Burek, Mlinar, Dubravica, PanPek. 
     Ако сте любители на месото, то непременно трябва да опитате  чевапи, сервирани с каймак (вид сирене) и лук. Обикновено са от 5 до 10 парченца месо. А за десерт може да опитате прекрасната торта Кремшита.Тя е или ванилова, или шоколадова. Еднакво вкусни са, затова трябва да ги опитате и двете. Най- доброто място за похапване на тортата  е Slastičarnica U Prolazu.

Няма коментари:

Публикуване на коментар